Храм „Св. Висарион Смоленски”

church-smallХрамът „Св. Висарион Смоленски” се издига в новия център на Смолян. Архитектурното решение е впечатляващо – стилно, въздействащо и хармонично вплетено в природната хубост на Родопите и модерната визия на административния център Смолян.
Храмът е издигнат на мястото на старото гробище. Местните хора разказват, че земите на гробището са били прокълнати. Колкото пъти в миналото някой се е опитвал да построи търговски или развлекателен обект върху бившите гробища, толкова пъти строжът се е провалял или пропадал. Това обаче коренно се променило когато на това централно за Смолян място започнало изграждането на нов християнски храм (такъв не е строен в града повече от 130 години).
Обителта носи името на смолянския епископ Васарион, който поддържал християнството в района в годините на турското робство и е последният родопски епископ. Той е мъченик за вярата, убит по времето на султан Мехмед IV и канонизиран от българската православна църква през 1987 година.
Тържественото освещаване на „Св. Висарион Смоленски” става на 2 юли 2006 година. Храмът е втори по големина в България (след „Св. Александър Невски”), като заема площ от четири декара. Издигнат е изцяло с дарения на жителите на Смолян, като основната част от сумата е отпусната от адвокат Тодор Батков и съпругата му Здравка.
В строежа на храма участват 80% българомохамедани, които работят почти денонощно. Затова можем да наречем Смолян град на междурелигиозен мир. Камбаните на храма са направени по поръчка в Русия - 11 на брой. Всяка сутрин те разпръскват звука си над Смолян точно в 07.55 часа и пожелават «Добър ден» на всички.
Интериорът на църквата „Св. Висарион Смоленски” е не по-малко впечатляващ от красивата й фасада. Главният канделабър е позлатен и е дар от Русия. Иконостасът, патриаршеският престол и другите църковни компоненти, изработвани от дърво, са дело на майстори от Момчиловци, а иконите в храма са дарени от родопчани.
Към църквата е построен параклис "Св. Тодор”, уредени са библиотека и неделно училище. Има и музейна експозиция.

Вие сте тук: Град Смолян Храм „Св. Висарион Смоленски”